Fördelar med LED-belysning

OBS! Artikeln har inte uppdaterats på länge och vi reserverar oss för att viss information kan vara felaktig. Lampgallerian.se har en bra uppdaterad text om LED som vi rekommenderar att du kompletterar din läsning med.

Så varför ska du välja just en LED-lampa och inte någon annan typ av lampa? Givetvis finns det fall där det lämpar sig bäst att välja någon annan typ av lampa, men på denna sida kommer vi lyfta fram LED-lampans fördelar jämfört med andra lampor, men även nackdelar där andra lampor i dagsläget fortfarande är bättre.

Spara energi och pengar med LED-lampor

RGB-led-lampa

I samband med lågenergilampor har vi fått upp ögonen för det här med att spara energi och pengar genom valet av lampa. När lågenergilampan kom insåg vi att man kunde spara pengar genom att välja denna typ av lampa. Jämfört med en 25 watts traditionell glödlampa drar en motsvarande lågenergilampa 5-7 watt. En motsvarande LED-lampa ligger på under 3 watt. Man brukar säga att man sparar 90% på att byta ut en vanlig glödlampa mot en LED-lampa, 80% på att byta ut en vanlig glödlampa mot en lågenergilampa och 30% på att byta ut en vanlig glödlampa mot en halogenlampa. Vi ser här att lågenergilampor och LED-lampor är överlägset energisnålast.

Hur kommer det sig att man kan spara upp till 90% och få samma ljusstyrka? Främst beror detta på att man har en energiförlust i samband med värmeutveckling från lampan. Du vet säkert hur varm en vanlig glödlampa blir. Faktum är att hela 95% av energin i en glödlampa försvinner ut som värme, och enbart resterande 5% blir ljus. Halogenlampan har 92% energiförlust i form av värmeutveckling och 8% blir till ljus. För lågenergilampan är det 75% värme och 25% ljust. För en LED-lampa är det 50% värme och 50% ljus. Så även fast LED-lampan är så pass energisnål jämfört med den vanliga glödlampan, är det fortfarande hela 50% som går åt till värme. Det finns alltså fortfarande potentiella 50% mer energi att spara med rätt teknik.

Lampans livslängd

Livslängden för de olika lamporna varierar även de kraftigt. Vi vet alla ungefär hur ofta vi fick byta glödlampor hemma när dessa fortfarande användes. Med lågenergilampan fick vi även bättre brinntid, och i dagsläget hittar vi de lågenergilampor med upp till 10’000-15'000 timmars brinntid. En 60 watts vanlig glödlampa uppskattas ha en ungefärlig livslängd på 1000 timmar, medan en motsvarande lågenergilampa håller 8-10 gånger längre. LED-lampan kan hålla upp till 20’000-25'000 timmar vilket är upp emot det dubbla jämfört med de bättre lågenergilamporna.

Nackdelar med LED-lampor

Dock hamnar vi här på en nackdel för LED-lampan, nämligen priset. Att köpa LED-lampor i dagsläget är fortfarande betydligt dyrare än att köpa övriga typer av lampor. Förhoppningsvis kommer vi se en prissänkning i framtiden.

LED-lampor

En annan sak som fortfarande får ses som en nackdel för LED-lampan är ljusstyrkan. I dagsläget är det sällsynt med LED-lampor som motsvarar en vanlig glob-glödlampa på över 60 watt, men utvecklingen går ständigt framåt och vi får antar att det enbart är en tidsfråga innan vi ser starkare LED-lampor på marknaden. Vi ser i dagsläget dock en hel del bra LED-spotlights, då som vi tidigare nämnde om LED-lampor, att de har en egenskap av att lysa upp punktvis med liten spridning. Därför lämpar sig LED-lampor perfekt för spotlights medan det kan ta lite tid innan LED-lampan börjar ersätta vanliga globlampor för allmän användning i hushållet. Men så länge man vill ersätta 25 och 40 watts glödlampor fungerar det i de flesta fall utmärkt att ersätta dessa med LED-lampor, och i många fall även andra lampor.

Hoppas att du fått en bättre överblick över de olika lamporna och kan fatta ett beslut huruvida det är lönt och passande för dig att gå över till LED. I en hel del fall är det dock ren nyfikenhet som får folk att testa denna nya spännande teknik. Så har du inte redan gjort det, kanske det är dags att prova och se vad du tycker om dessa lampor.