LED-belysning utomhus

OBS! Artikeln har inte uppdaterats på länge och vi reserverar oss för att viss information kan vara felaktig. Lampgallerian.se har en bra uppdaterad text om LED samt ett stort sortiment av LED-lampor.

Det finns en mängd olika möjligheter att använda LED-lampor utomhus. Allt från att lysa upp ordentlig för rent praktiskt bruk eller även som dekoration till trädgården eller byggnaden.

Något som skiljer sig mellan användandet av LED-belysning utomhus och inomhus är vädret. Inomhus behöver man inte tänka på vädret eller att lampor och annan elektronik ska tåla lite fukta. Ska man sätta belysning utomhus är det dock viktigt att ta reda på vilken IP-klass LED-belysningen man kikar på har. Beroende på var man vill placera belysningen passar sig lampor olika väl och man ser bäst med hjälp av denna IP-klassificering hur bra de tål fukt etc. En IP-klass består av två siffror varav den första siffran beskriver produktens berörings- och dammskydd. Den andra siffran beskriver i vilken mån produkten har skydd mot vattenintrång. Desto högre siffror desto säkrare.

Det finns allt mellan söta LED-ljusslingor till vägglampor i LED och det är upp till dig att välja vilken typ av belysning som passar dig bäst. Du vet säkert redan om det är för dekoration eller för faktiskt upplysning. Något man kan se lite här och där är LED-nät som man enkelt kan dekorera buskar eller mindre träd med genom att lägga över. Att sätta LED-slingor uppe vid stuprännan kan också ge en härlig touch på huset. Det gäller att vara kreativ med dekorationsbelysning då det egentligen bara är din fantasi som sätter gränserna på hur man kan använda LED-belysning utomhus.