LED-glödlampor - en felaktig benämning

OBS! Artikeln har inte uppdaterats på länge och vi reserverar oss för att viss information kan vara felaktig. Lampgallerian.se har en bra uppdaterad text om LED samt ett stort sortiment av LED-lampor.

Att säga LED-glödlampor är egentligen fel då en glödlampa är en glödlampa, och en LED-lampa är en LED-lampa. Dock är det nog inte många som missförstår en om säger just LED-glödlampor så ingen ko på isen så att säga.

Med glödlampa menar man de lampor som vi tidigare använde som vanligtvis var på 25, 40 eller 60 watt. I dagsläget kan vi uppnå samma ljusstyrka på exempelvis en 25 watts glödlampa med en 2.7 watts LED-lampa. Det är alltså nästan 90% lägre energiförbrukning i en LED-lampa. Mindre energiförbrukning = lägre kostnader.

En LED-lampa är till skillnad från en vanlig glödlampa uppbyggd med högintensiva lysdioder. Lysdioder har en betydligt lägre värmeutveckling än vanliga glödlampor och följaktligen drar de betydligt mindre ström för att uppnå samma ljusstyrka som en glödlampa. Läs gärna mer om LED-belysning på vår förstasida.