LED-spotlights - information

OBS! Artikeln har inte uppdaterats på länge och vi reserverar oss för att viss information kan vara felaktig. Lampgallerian.se har en bra uppdaterad text om LED samt ett stort sortiment av LED-lampor.

Då LED-lampor har egenskapen av att lysa upp punktvis lämpar sig denna teknik perfekt till spotlights. LED-spotlights används precis som vilka spotlights som helst, precis som en glödlampa går att ersätta med en LED-lampa i många fall går en vanlig spotlight att ersätta med en LED-spotlight i de flesta fall.

Ofta består en LED-spotlight utav flera små lysdioder men det har blivit vanligare med så kallade power-LED där det sitter 1-3 lysioder på ofta 1-3 watt var. Man mäter ofta ljusstyrkan i LED-spotlights i enheten Candela. Denna enhet anger till skillnad från lumen endast ljusstyrkan i det belysta området. Spridningsvinkeln för spotlighten får alltså stor betydelse. Desto mindre vinkel desto mer ljus i det belysta området om lampans effekt är densamma.

candela

LED-spotlights finns i olika socklar. Allt från de gängade socklarna E27 och E14. En annan populär lampsockel är GU10 (bajonettfattning). LED-spotlights som passar MR16/GU5,3 och GU4 finns också att hitta på marknaden vilket gör att du kan ersätta de flesta av dina spottar med en LED-lampa. Dock ska man tänka på att man i de flesta fall behöver byta ut sin transformator i 12 volts system. En vanlig transformator till halogenlampor måste belastas med minst 20 W, vilket är svårt att komma upp i med LED-lampor då de drar så lite ström.