Power-LED

OBS! Artikeln har inte uppdaterats på länge och vi reserverar oss för att viss information kan vara felaktig. Lampgallerian.se har en bra uppdaterad text om LED samt ett stort sortiment av LED-lampor.

Power-LED är en mycket högintensiv lysdiod som lyser extremt mycket i förhållande till hur mycket ström den drar. Dessa väldigt högintensiva lysioder går att hitta främst i LED-spotlights där man riktar ljuset mot en begränsad yta, vilket är en av lysdioden egenskap; att lysa upp punktvis.

En Power-LED i en vanlig spotlight med E27, E14, GU10 sockel eller liknande brukar ligga på en till tre watt. I de flesta fall finns det en till tre av dessa lysdioder i varje spotlight vilket ofta.

Ljuset från en Power-LED har, precis som en vanlig lysdiod, ingen värme vilket gör att man får leda bort den värme som uppstår med hjälp av en värmeavledare som sitter på baksidan av Power-LED'en. Det är viktigt att man leder bort värmen från lysdioden då både ljusflödet och lysdiodens livslängd påverkas negativt av värme. Lysdioder fungerar bäst i kalla temperaturer. Enligt en artikel på wikipedia påstås det att en Power-LED vid -20 grader lyser 20% mer än vid +20 grader.