Teknik bakom LED-lampan - lysdioden

OBS! Artikeln har inte uppdaterats på länge och vi reserverar oss för att viss information kan vara felaktig. Lampgallerian.se har en bra uppdaterad text om LED som vi rekommenderar att du kompletterar din läsning med.

Vi hör ordet LED-lampa hit och dit, men vad är egentligen LED för någonting och hur fungerar det? LED står för Light Emitting Diode, vilket är lysdiod på engelska. En LED-lampa är alltså en lampa uppbyggd av en eller flera högintensiva lysdioder. Ett vanligt fel som flera gör är att benämna LED-lampor med LED Glödlampor, men LED är alltså en sak och glödlampor en annan. En felaktig benämning med andra ord.

Det var en ryss vid namn Oleg Vladimirovitj Losev som uppfann lysdioden under 1920-talet. Det var dock först vid 1962 som en lysdiod i det synliga ljusspektrumet utvecklades. I dagsläget hittar vi lysdioder både i det synliga ljusspektrumet samt över och under, det vill säga ultravioletta och infraröda lysdioder.

Hur är lysdioden uppbyggd och hur fungerar den?

lysdiod

Lysdioden är en typ av en halvledardiod som har egenskapen att enbart släppa igenom ström åt ett håll. Det vill säga, det går precis som i en vanlig diod enbart att skicka ström åt ett håll i en lysdioden. Kopplar du en lysdiod fel kommer alltså ingen ström att gå igenom, och heller inget ljus skickas ut från lysdioden.

För en mer genomgående information om lysdiodsteknologi hittar du läsvärd information på wikipedia här.

Power-LED

Power-LED är namnet på en lysdiod med väldigt stor ljusintensitet i förhållande till strömförbrukningen. Lysdioder är känsliga för värme, och även så Power-LED. Genom att leda bort värmen som utvecklas av framförallt Power-LED kan man bibehålla ljusflödet som annars vid temperaturökning minskar. Även en lysdiods livslängd påverkas av värme och det är därför viktigt att i starka Power-LED där värmeutvecklingen är relativt hög, leda bort denna för att inte skada komponenter och bibehålla ljusflödet.

Användningsområde

Om vi kollar rent generellt på var LED, det vill säga lysdioder, används, hittar vi bland annat statusindikatorer på exempelvis din stereo, fjärrkontrollen (IR-lysdiod), LED-TV, LED-skrivare (tidigare laserskrivare), moderna trafikljus med mera. Lysdioden används flitigt i vårt samhälle och LED-lampan är enbart en av få användningsområde för lysdioden.